„Közös Titkaink” – fotókiállítás a Hybridart Space galériában

Gyarmati István fotóművész képeiből nyílt kiállítás „Közös Titkaink” címmel a Hybridart Space galériában. A 2017-2018-as V4-es magyar elnökség keretében megvalósult tárlatot Erdélyi Szabolcs, a Hybridart Space ügyvezetője nyitotta meg. Az eseményen beszédet mondott Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója.

Tallai Gábor elmondta, a street art photography, azaz az utcai fotózás egy nagy múltú műfaj, mely képes volt arra, hogy hagyományt teremtsen. Gyarmati István fotói a Visegrádi Négyek országainak közös pontjaira, közös hagyományaira mutatnak rá.

A programigazgató hangsúlyozta, hogy a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány feladata a magyar V4-elnökség kulturális programjainak szervezése volt, ennek keretében kérték fel Gyarmati Istvánt a fotósorozat elkészítésére. A művész személyes utazásai révén, saját látásmódján keresztül határozza meg kulturális közös pontjainkat, melyekre Tallai Gábor úgy reflektált: „több minden köti össze a térséget, mint ami elválasztja. A fotósorozat ezt az összekapcsolódást bizonyítja.”

A kiállítás megnyitóját a fotóművésszel történt beszélgetés zárta. Gyarmati István arról vallott, a feladat valódi kihívást jelentett számára, az érintett országok egy részében először járt a művészeti alkotások elkészítéséhez.

Elmondta, nem a városok nevezetességeivel kívánt foglalkozni, a fényképeket saját maga által „rátalált” témák, motívumok ihlették. A művész végül tizenkétezer fényképből válogatta ki azt a huszonkettőt, amelynek egyik fele a Hybridart Space-ben tekinthető meg, és mintegy ikertárlatként a pécsi Nick Art & Design ad otthont a képsorozat másik részének.

Fotó: Markó Luca Zsófia