Magyar Péter stratégiai hibát vétett

Az árvízi helyzetből politikai hasznot akart húzni Magyar Péter, ugyanakkor a védekezést irányító hivatalos szervek támadásával túl messzire merészkedett és ugyanazt a hibát követte el, mint amit baloldali elődjei a koronavírus-járvány kitörésénél – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte, hogy veszélyhelyzetekben az emberek többsége mindig összefogást vár el a politikai erőktől, így az ilyen viselkedés visszatetsző. Hozzátette: Orbán Viktor ennek megfelelően arról beszélt, hogy a gátakon nincsenek pártjelvények, csak védekező emberek, de még Gyurcsány Ferenc sem támadta a kormányzatot az árvízhelyzet során.

Magyar Péter ugyan gyorsan lecsapott az árvíz témájára, a kapkodással komoly hibákat is vétett – kezdte legújabb videóelemzését Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: az ellenzék új vezetője szemmel láthatóan politikai haszonszerzésre használja fel az árvízhelyzetet és még a gátak mellől is a kormányzatot, illetve a védekezést szervező hivatalos szerveket támadja. Ráadásul ripacsként viselkedik és úgy tesz, mintha nélküle nem működne a védekezés. A politikus szavait a honvédség, a katasztrófavédelem és a vízügyi szakemberek is visszautasítják, emellett a kormányzati szereplők is világosan reagáltak; mint fogalmaztak: a gátakon nincsen helye a politikának – emlékeztetett az elemző.

Hangsúlyozta, hogy veszélyhelyzetekben, mint például a járvány, a háború vagy az árvíz, az emberek többsége összefogást és együttműködést vár el a politikai szereplőktől, akik azonban az ilyen helyzeteket is politikai haszonszerzésre használják, megbüntetik. Az elelemző szerint ugyanilyen helyzet volt a 2020-as koronavírus-járvány, amikor a balliberális oldal támadta a kormányzatot és a járványügyi szerveket. A viselkedésük következtében bezuhant a támogatottságuk, míg a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozó kormányoldalé megerősödött.

Hozzátette: meglátása szerint a mostani helyzetben is hasonlóra lehet számítani, hiszen Magyar Péter gátlástalanul támadja a védekezésben résztvevő hivatalos szerveket, ami meglehetősen kontraproduktív ránézve.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyar Péter amellett, hogy politikai haszonszerzésre használja fel az árvízi helyzetet, még kellemetlen szituációkba is keveredik. Ilyen helyzet volt az elemző szerint például az a jelenet is, amikor egy élő bejelentkezés során csendre intette a mögötte lapátoló önkéntest, mert az behallatszódott az élő közvetítésébe. Magyar Péter tehát azért, hogy a Facebookon gyűjtse a lájkokat, még a védekezésben résztvevő önkénteseket is csendre inti.

Deák Dániel elmondta, még a kormányt állandóan támadó Gyurcsány Ferenc is felmérte, hogy ebben a helyzetben mi egy politikus teendője.

A DK vezetője kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy még ő sem támadta a kormányt vagy a védekezésben résztvevő hivatalos szerveket, kifejezetten visszafogottan kommunikált az elmúlt napokban. Hasonlóan viselkedett a többi ellenzéki párt is, egyedül Magyar Péter nem érzékelte, hogy egy ilyen helyzetben mi a teendő.

Az elemző ugyanakkor nem várja, hogy ennek hatására Magyar Péter elkötelezett szavazói kiábrándulnak majd belőle, ugyanakkor a kevésbé elkötelezett szavazói vagy a középen állók már eltávolodhatnak tőle, hiszen ez az antipatikus viselkedés taszítja a választók többségét. Kiemelte: ha a kormányzat az árvízhelyzetet megfelelően kezeli és a kormányzati szereplők is felelős magatartást folytatnak ebben a helyzetben, az javíthatja a kormány és a kormánypártok társadalmi megítélését, hasonlóan a 2013-as árhullámhoz, amikor a térségben Magyarország vészelte át az árvízhelyzetet a legkevesebb kárral.