Mindig péntek: Az identitás, mint politikai fegyver

A XXI. Század Intézet Mindig péntek című podcast-sorozatának legújabb adása Az identitás, mint politikai fegyver címet kapta. A műsorban Békés Márton és Halkó Petra vezető elemző beszélget, témájuk a hét elején lezajlott, Az identitás, mint politikai fegyver címmel megrendezett kétnapos konferencia tanulsága.

Az identitás, ami egyénekben, családokban és nemzetekben, kultúrákban és civilizációkban is kifejeződik, hatalmas összetartó erőt képez. Éppen ezért az identitás mint politikai fegyver, igencsak kétélű: ellenünk is használják és mi is bevetjük. Előbbi nem más, mint dekonstrukció, mégpedig a „nyílt társadalom” létrehozásának céljából, mindez üzleti és geopolitikai érdekeket szolgál, utóbbi viszont az egyén és a közösség védelmében történik.

A XXI. Század Intézet főigazgatója, Schmidt Mária nyitóelőadásában azt mondta, hogy az 1968 óta eltelt évtizedekben, különösen az utóbbi években, megfordult a trend, itt a szexuális ellenforradalom kora. Arról van szó, hogy „miután hosszú évek munkájával lebontották a nemek közötti érintkezésre vonatkozó normákat és szabályokat, kiiktatták a szexuális aktusok létesítésére vonatkozó tilalmakat, most azon vannak, hogy újakat alkossanak”. Valóban furcsa ellentmondás, hogy „a szexuális szabadosság mostanra egyre kevesebb szexet és egyre nagyobb boldogtalanságot eredményez”, mindez megbontotta a férfiak és a nők közötti egyensúlyt, problémát idézett elő a reprodukcióban s megnehezíti a családtervezést.

Nem vagyunk egyedül e Nyugat felől érkező problémával: az érzékenyítéssel, az LMBTQ-lobbival, a sorozatok és filmek mesterkélten kialakított diverzitásával. A konferencián előadott Obianuju Ekeocha nigériai orvosbiológusnő, aki bemutatta, hogy Afrikát miként érinti a szexuális forradalom nyugati exportja. Ezt kulturális imperializmusnak, sőt ideológiai neokolonializmusnak nevezte. Mint mondta, ennek legerősebb és legdestruktívabb része a nemiségen keresztül érkezik. A megoldás azonban itt van a kezünkben, amint fogalmazott: meg kell őrizni az organikus, közösségi kultúrában megélt nemi és nemzeti identitást. Ezzel kapcsolatban Magyarország útválasztása világos, elég csak elolvasni az Alaptörvény családra és nemiségre vonatkozó passzusát. Rétvári Bence államtitkár beszédében úgy fogalmazott, hogy „az identitás teremt közösséget”, Hankó Balázs pedig azt mondta, hogy az általa vezetett Kulturális és Innovációs Minisztérium tulajdonképpen identitás minisztérium. Kimondta azt is, hogy „a hagyományos család a magyar társadalom alapegysége”, a kulturális szuverenitás védelme pedig elsődleges állami feladat.

A Mindig péntek legújabb felvétele Az identitás mint politikai fegyver címmel elérhető Facebookon, YouTube-on és 17 podcast-csatornán.