A középosztály forradalma – Meritokratikus stratégia a 21. századra

György László közgazdász, kormánybiztos „A középosztály forradalma – Meritokratikus stratégia a 21. századra” című könyvének megjelenése kapcsán szervezett könyvbemutatót a XXI. Század Intézet. A kötetet Békés Márton, történész–politológus, Intézetünk igazgatója laudálta, majd a könyv szerzője, György László és G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója beszélgettek Szabó László kommunikációs szakember moderálása mellett.

Békés Márton laudációjában hangsúlyozta: a kötet kiválóan alkalmas arra, hogy széles elméleti és számokkal alátámasztott gazdasági alapot vessünk egy olyan társadalmi rendnek, amely az igazságosságot, és az esélyegyenlőséget tekinti alapértéknek, ugyanakkor teret enged az egyéni kezdeményezésnek, a személy képességei kibontakoztatásának.

A rendezvény kerekasztal-beszélgetése során György László elmondta, hogy a meritokratikus magyar modell az esélyegyenlőség megteremtését tartja alapértékének, melyből következik, hogy a politika elsődleges célja, hogy megerősítse és kiszélesítse azt a középosztályt, melynek munkájával és kockázatvállalásával önmagát, családját és tágabb értelemben vett otthonát építette fel és építi tovább.

 

A könyv szerzője úgy fogalmazott: „a globalizáció legnagyobb vesztese a nyugati középosztály. Ez pedig szoros összefüggésben van napjaink legjelentősebb kihívásaival: a demográfiai krízissel, az identitásválsággal, az egymás iránti bizalom eltűnésével.”

G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az erős középosztály megteremtése politikai cél. Ugyanis a középosztályhoz olyan fogalmak társíthatóak, mint a stabilitás, a jövőről való gondolkodás, takarékosság, politikai középen állás. Ezért a középosztályosodás elősegítése egy életképes politikai és társadalompolitikai cél.

A könyv a középosztály, a középosztályosodás kérdését egy magasabb absztrakciós szintre emeli és az aktuálpolitika horizontján túl értelmezi, valamint megvizsgálja a magyar kormányzat által 2010 után folytatott gazdaságpolitika ezen irányú eredményeit is.