Mindig péntek: Magyar Péter nőellenességétől az európai baloldal magyarellenességéig

A XXI. Század Intézet Mindig péntek című podcast-sorozatának legújabb adása a leíró, Magyar Péter nőellenességétől az európai baloldal magyarellenességéig címet viseli. Békés Márton, az Intézet igazgatója aktuális bel- és külpolitikai kérdésekről beszélget Halkó Petra vezető elemzővel és Biró András kutatóval.

Elkezdődött Magyar Péter varázstalanodása, amelyben része volt annak, hogy botrányos módon Hitler-idézettel nyitotta beszédét, amelyet az MTVA elleni tüntetésen tartott, amely demonstrációra százezer embert ígért, miközben jó, ha párezren vettek részt rajta. A demonstráció semmiben sem tért el a megelőző években ugyanott tartott ellenzéki tüntetésektől. De akad itt más probléma is: Magyar Péter valamiért a nők mellett zavarban érzi magát, nem képes tisztelettel beszélgetni női műsorvezetőkkel – dolgozzanak bár az M1-en, az ATV-n vagy a HírTV-ben – és hölgyekkel kapcsolatban igencsak kritikus viselkedést tanúsít. Érdekes vonás, hogy egykori felesége, Varga Judit volt igazságügyminiszter és exbarátnője, a továbbra is kormánykritikus Vogel Evelin ugyanolyan tapasztalatokról számolt be vele kapcsolatban.

Magyarország közvetlen külső stratégiai környezetét az Európai Unió alkotja, melynek jelenleg hazánk a féléves elnöke. A kontinens, rajta az EU27-ekkel, nincs jó állapotban. Történt például, hogy Emmanuel Macron a berlini Globális Párbeszéd fórumon úgy fogalmazott, hogy „két-három éven belül, ha a klasszikus menetrendünket követjük, kiesünk a piacról […] Az Európai Unió meghalhat”. A kialakult helyzetet nagyszerűn demonstrálja, hogy Orbán Viktor szerdai plenáris beszédét miként fogadta az Európai Parlament baloldala, amelybe hiánytalanul becsatlakozott az Európai Néppárt többsége is.

A Mindig péntek legújabb felvétele Magyar Péter nőellenességétől az európai baloldal magyarellenességéig címmel elérhető Facebookon, YouTube-on és 17 podcast-csatornán.