Mindig péntek: Magyarország–Brüsszel: sikeres válságkezelés itt, szuverenitássértés ott

A XXI. Század Intézet Mindig péntek című podcast-sorozatának legújabb adása a Magyarország–Brüsszel: sikeres válságkezelés itt, szuverenitássértés ott címet viseli. Békés Márton, az Intézet igazgatója beszélget az Intézet két vezető elemzőjével: Deák Dániellel és Halkó Petrával. A téma: a magyar kormány és ellenfelei.

Az elmúlt négy és fél év jobboldali válságkezelő stratégiájának rövid konklúziója: egy stabil és cselekvőképes kormány, mint Orbán Viktoré, képes garantálni a biztonságot a veszélyek korában. Veszélyből márpedig bőven kijutott: előbb a koronavírus-járvány, aztán az orosz–ukrán háború, annak nyomában az energiaár-növekedés és az infláció, legutóbb pedig az árvíz. Válság idején, legyen az járvány, háború vagy árvíz, az emberek a cselekvőképességet és az összefogást támogatják, a kormány márpedig élen is jár ebben, gondoljunk csak az operatív törzs tájékoztatóira, a nemzeti konzultációkra, az oltóanyagbeszerzésre, vagy arra, hogy a kormány mindent elkövet, hogy kívül tartsa Magyarországot a háborúból. Ezzel szemben az ellenzék, a régi, meg az új is, gyakran a saját politikai pecsenyéjét sütögeti a válságok tüzénél.

Az Európai Uniós soros féléves elnöki pozícióját betöltő Magyarország miniszterelnöke, sőt maga az ország is, élénk kirohanást kapott Orbán Viktor strasbourgi beszéde nyomán az Európai Parlament baloldalától, amelyhez csatlakozott az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber is, aki előzőleg Magyar Péterrel tartott sajtótájékoztatót. De Ursula von der Leyen bizottsági elnökről is lehetne beszélni, aki egy hivatalához nem illő, példátlanul ellenséges beszédet tartott. Nem sokkal később az Európai Néppárt bejegyzést tett közzé hivatalos X-csatornáján, egy Orbánt ábrázoló képpel és azzal a felirattal, hogy „Magyarországot újra közelebb kell hozni Európához, és esélyt kell adni a rossz vezetés okozta károk helyreállítására. Time to go”, vagyis „ideje távozni”. Mindezt nehéz nem az ország belügyeibe való beleszólásként értékelni.

A Mindig péntek legújabb felvétele Magyarország–Brüsszel: sikeres válságkezelés itt, szuverenitássértés ott címmel elérhető Facebookon, YouTube-on és 17 podcast-csatornán.