Orbán Viktor nyerte az október 23-i mozgósítási versenyt

Az október 23-i rendezvények az ünnepi megemlékezésen túl természetesen mindig mozgósítási versenynek is számítanak, ebből a szempontból fontos, hogy kinek a beszédén vesznek többen részt. Ezt a versenyt Orbán Viktor egyértelműen megnyerte, hiszen míg a Millenáris és a környező utcák megteltek, addig Magyar Péter a jóval kisebb Bem térre, majd a Széna térre szervezte a rendezvényét, ahol hézagosak voltak a sorok, utóbbi teret meg sem tudta tölteni – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette: a baloldalhoz köthető kutatóintézetek éppen ezért próbálnak reményt táplálni az ellenzéki szavazókba az olyan mérésekkel, amelyek a 2022-es választás előtti időszakhoz hasonlóan ismét ellenzéki előnyt mutatnak.

Deák Dániel a legújabb videóelemzésében az október 23-i eseményeket értékelve kiemelte: az ilyen rendezvények az ünnepi megemlékezésen túl mindig egyfajta mozgósítási versenynek számítanak, így kiemelt jelentősége van, hogy kinek a beszédén vesznek többen részt. Ezt a versenyt október 23-án egyértelműen Orbán Viktor nyerte meg a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint, aki kiemelte: a Millenáris teljesen megtelt, de még a környező utcákban is álltak az emberek Orbán Viktor beszéde alatt. Ezzel szemben Magyar Péter a jóval kisebb Bem térre, majd a Széna térre szervezte a tüntetését, ahol hézagosak voltak a sorok, illetve utóbbit meg sem tudta tölteni. Vagyis míg Orbán Viktor beszédét tízezrek, Magyar Péter beszédét ezrek hallgatták tegnap. Ez alapján a mozgósítási versenyt a jobboldal nyerte.

A beszédeket elemezve hangsúlyozta: míg Orbán Viktor egy lényegre törő és tömör beszédet mondott október 23-án, addig Magyar Péter vontatott és meglehetősen szerteágazó beszédet tartott, amely alatt a helyszíni felvételek alapján is tömegesen távoztak a résztvevők. Ez jól mutatja, hogy Magyar Péter szónoki képessége, illetve a mondanivalója még a saját híveit sem nyűgözte le, nem tudta őket huzamosabb ideig lefoglalni.

A kormányfő egyfajta tisztázó beszédet tartott, amelyben egyértelművé tette a pozícióját a kormányoldalnak az 1956-os forradalom, az orosz–ukrán háború és az új ellenzék kapcsán.

Magyar Péter az elmúlt hetekben ehhez szolgáltatott elegendő muníciót: az Európai Parlamentben lelkesen tapsolt Ursula von der Leyennek és Manfred Webernek, az EP-képviselői pedig nekimentek a rezsicsökkentésnek és világossá tették, hogy igazodnak a globalisták elképzeléseihez. Mindezek fényében nem volt nehéz dolga Orbán Viktornak, amikor arról beszélt október 23-én, hogy Brüsszel egy újabb bábkormányt akar Magyarországon látni, amely feladja a szuverén magyar álláspontot – mondta.

Deák Dániel kitért az elmúlt napok közvélemény-kutatásaira is, miután több ellenzéki kutatócég is Magyar Péter előnyét jelezték. Kiemelte: semmi újdonság nincsen az ellenzéki kutatót úgynevezett „reményárulásában”, hiszen ezekkel a felmérésekkel akarják lelkesíteni az ellenzéki tábort. Ugyanezt tették a 2022-es választási kampányban is, amikor még a választás előtt egy nappal is fej-fej melletti küzdelmet vizionáltak, miközben a Fidesz–KDNP listája 16 százalékkal előzte meg a valóságban az ellenzéki listát. Hozzátette: a reménykeltés eszközeként felhasznált baloldali kutatók részéről ez a magatartás a választásoktól távoleső időszakokban viszonylag kockázatmentes, hiszen később azt tudják majd mondani, hogy a kampányidőszakban alapjaiban megváltozott az emberek véleménye.